Riskerna med Lustgas – Vad du behöver veta

Lustgas, även känd som dikväveoxid, används i både medicinsk och i rekreationssammanhang. Trots dess godkända medicinska användningsområden, som smärtlindring under förlossning eller tandläkarbesök, finns det betydande risker kopplade till rekreationellt bruk. Giftinformationscentralen lyfter fram dessa faror och betonar vikten av medvetenhet kring ämnets effekter.

Vid rekreationellt bruk kan lustgas ge kortvariga effekter som eufori och avslappning, men långvarigt användande kan leda till allvarliga hälsoproblem. Skador på nervsystemet, syrebrist och beroenderisk är några av de vanligaste konsekvenserna. Speciellt riskfyllt är det att använda lustgas i slutna utrymmen eller i stora mängder, då syrebrist kan uppstå snabbt.

Giftinformationscentralen varnar också för de sociala och juridiska konsekvenserna av att hantera lustgas utan tillstånd, samt dess negativa påverkan på miljön vid oansvarig hantering av gasbehållare.

För en djupare inblick i riskerna med lustgas och vad du bör vara medveten om, kan du läsa mer på Giftinformationscentralens hemsida.

Tyvärr kan varken Ljung & Sjöberg eller någon annan leverantör erbjuda snabbtester för att spåra bruk av lustgas då det är ett extremt flyktigt ämne men ändå viktigt att lyfta fram då bruket av lustgas har ökat, framförallt hos unga.

Läs publicerad artikel i sin helhet genom att klicka på länken nedan:

Giftinformationscentralen – Riskerna med lustgas

  • Aktivera inloggning med SITHS-kort i ABC Labs analysportal

    Aktivera inloggning med SITHS-kort i ABC Labs analysportal

    Ni har nu möjlighet att logga in med era SITHS-kort i ABC Labs analysportal. Har ni ett existerande inlogg med authenticator eller BankID så gör ni detta enkelt själv enligt bilden. Om ni inte kan göra enligt instruktionen meddela gärna oss så skickar vi ett mejl med länk för aktivering av inloggning med SITHS-kort. biotest@ljungsjoberg.se

  • Den 11 mars 2025 Narkotikaklassas Kratom i Sverige

    Den 11 mars 2025 Narkotikaklassas Kratom i Sverige

    Under förra året importerades mer än 36 ton Kratom till Sverige, nu narkotikaklassas växten. Att användningen i Sverige ökat syns även på samtalen till Giftinformationscentralen, som besvarar frågor om akuta förgiftningar. För fem år sedan handlade 6 samtal om Kratom, förra året var motsvarande siffra 57. Av dem handlade 23 ärenden om individer som vårdades…

  • Oxikodon ökar dödsfallsstatistiken för opioider

    Oxikodon ökar dödsfallsstatistiken för opioider

    Sverige har under flera år haft den högsta narkotikarelaterade dödligheten i Europa, med 81 dödsfall per miljon invånare – nästan fyra gånger högre än EU-genomsnittet på 22,3 dödsfall per miljon invånare. En betydande faktor bakom denna statistik är ökningen av dödsfall relaterade till oxikodon, ett smärtstillande läkemedel som nu är den vanligaste opioiden i dödsfallsstatistiken.…

Har du frågor eller behöver hjälp med att välja rätt drogtester? Vår kunniga support står redo att hjälpa dig med allt från produktval till beställningsprocessen.

*” anger obligatoriska fält

Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.